Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLALA IM PISMO

Šefica EPPO-a zaprijetila Europskoj komisiji tužbom, neuobičajen spor ključa već neko vrijeme

Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
13.05.2024.
u 15:41

Šefica EPPO-a poslala je Europskoj komisiji pismo koje u proceduri ima naziv "postupak prijateljskog dogovora ili nagodbe". Takvo pismo je zadnji korak prije početka pravnog procesa koji bi, ne pronađe li se rješenje koje zadovoljava obje strane, može završiti na najvišoj instanci, Sudu EU  u Luxembourgu.

​Glavna europska tužiteljica, šefica EPPO-a Laura Codruța Kövesi, zaprijetila je Europskoj komisiji tužbom i potegla korak u tom procesu, poslavši Komisiji pismo u kojem ima - za sada - nudi pokušaj mirnog rješavanja spora. Glavni kamen spoticanja su - financije, odnosno najave Komisije o smanjenju budžeta EPPO-a, posebno u dijelu koji se tiče IT-a.

Ovakav potez, da jedna EU institucija prijeti Komisiji vrlo je neuobičajen, no ovaj spor ključa već neko vrijeme. Potez EPPO-a neminovno se promatra i kroz optiku činjenice da EPPO trenutno istražuje optužbe oko ponašanja i djelovanja šefice Europske komisije Ursule von der Leyen te kupovine Pfizerova cjepiva protiv COVID-a 19.

EPPO kaže da će, provede li Komisija svoj plan, jako teško raditi svoj posao, što su istrage oko nezakonitog trošenja europskog novca. Stoga je šefica EPPO-a poslala pismo koje u proceduri ima naziv "postupak prijateljskog dogovora ili nagodbe". Takvo pismo je zadnji korak prije početka pravnog procesa koji bi, ne pronađe li se rješenje koje zadovoljava obje strane, može završiti na najvišoj instanci, Sudu EU u Luxembourgu.

Pismo Laure Kövesi su primila tri visoka dužnosnika Komisije te su u njemu mogli pročitati da EPPO-u Komisija uskraćuje sredstva za rad tako što radi pritisak na proračun, posebno na dio koji se tiče informatike. Kada je ured počeo s radom u ljeto 2021. godine, Komisija je pristala da im ustupi svoju IT podršku na neodređeno vrijeme. U veljači ove godine su pak iznenada iz Komisije poručili Uredu da ta podrška  - vrijedna oko pet milijuna eura - prestaje vrijediti 31. prosinca ove godine.

VEZANI ČLANCI:

GALERIJA Von der Leyen i Plenković u Splitu: 'Europa mora biti spremna kako nijedna sila ne bi digla ruku na nas!'

Zagreb: Europska javna tužiteljica Laura Codruta Kovesi održala konferenciju za medije
1/20

Komentara 6

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:55 14.05.2024.

Očekivano. Rumunjka se osilila samo tako. Na kraju će dobiti po repu !

DU
Deleted user
12:55 14.05.2024.

Znači ne proganja samo hadezenjare nego i njihove mentore po Evropi. Bravo eppo!

OT
otrovnijezik
12:02 14.05.2024.

Strpaj Van Derovu u zatvor i doživotno ću glasovati za tebe kao direktoricu svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije